Credits
Client: Berneda S.A
Location: Santiago de Chile, Chile
Year: 2012
Surface Area: 85 m2
Creative & Design Director: Ignasi Llauradó & Eric Dufourd
Team: Christian Leibenger, Michele Cariglia, Dorien Peeters
Photography: Felipe Mardones
Services: Interior Design, product design
Awards:
– International Interior Design Association’s Best Interiors of Latin America 2012 Competition -2nd prize in the Retail Category
– LICC London international creative 2012 Competition – Special Mention in the Retail Category
– ARCHITIZER A+Awards 2012- Special Mention in the Retail Category International Competition.
Press clipping:
frameweb.com
designboom.com
architizer.com
plataformaarquitectura.cl
greenpeardiaries.blogspot.com
knstrct.com

MUNICH Arena Store

 

Replicating an immersive arena concept

MUNICH, the fashion and sports footwear firm, opened a new store placed in the new Costanera shopping center in Santiago de Chile. Developed by deardesign first concept, the project conception builds up light, neutral and open space to exhibit the company shoe collection. The arrangement immerses users in a fractal Arena (understood as a stadium), a space flooded with light framed by a hanging metal structure. Visitors enter the store from the street and transport themselves from the chaos into a futuristic lab environment.

MUNICH Arena Store, Santiago de Chile

There is no differentiation between display window and display furniture, as it is all combined in one only piece that spreads throughout the walls of the space.

The Arena is shaped by the metal structure, a second skin that surrounds the existing container without touching it and also serves to exhibit the shoes, suspended, creating an effect as if they were floating.

MUNICH Arena Store, Santiago de Chile

The structure’s fractal design is based on the X brand’s symbol, repeated infinitely, down to the last detail: the supports, the backstitching on the skin on the bench and the counter, and the system of catches – always performing different functions.

Through the holes in the structure the shoes can be reached very easily, highlighted by the use of white.

The simplicity of this project lies in saving materials – only sheets of glossy white lacquered iron for the perimeter structure, Corian for the lettering, a Barrisol stretched ceiling for lighting, natural iron for the joinery, white polyurethane resin with glossy varnished finish for the floor, and white skin and iron sheets for the furniture.